Projekt KulNit je operacija, sofinancirana s strani Evropskega socialnega sklada in Ministrstva RS za kulturo, ki jo je v obdobju od 1. julija 2016 do 31. avgusta 2017 izvajalo Bošnjaško mladinsko kulturno društvo iz Velenja. Njen namen je bil ciljnim skupinam ponuditi usposabljanja iz vsebin, ki bi mladim olajšala prehod na trg dela, starejšim in brezposelnim pa odprla poti za ponovno vključitev na trg dela in pridobivanje dohodka.

»Starejše, dolgotrajno brezposelne ženske so se tako usposabljale iz ročnih del, mladi iz priseljenskih skupnosti pa so se vključevali v delavnice video produkcije. Rezultat teh delavnic je osem kratkih igranih filmov. Rdeča nit so komični zapleti, ki se vrtijo okoli dojemanja tradicionalne kulturne dediščine svojih staršev z vidika teh mladih. Vse svoje znanje pa so pokazali s produkcijo dokumentarnega filma migracijah v Velenju in o projektnih aktivnostih KulNit-a s poudarkom na ustvarjalnih dosežkih udeleženk delavnic ročnih spretnosti. Idejna zasnova in pisanje scenarijev, režija, snemanje, montaža in druge digitalne veščine s področja medijske produkcije so za mlade iskalce zaposlitve v informacijski dobi nepogrešljive,« meni vodja operacije KulNit Jasmina Imširović.

»Ob četrtkovih in nedeljskih večerih so v naših prostorih na Efenkovi 61b, v Velenju priložnost za učenje našle ženske, ki v večini že dolga leta nimajo zaposlitve. Veščine, ki so jih razvijale skozi ustvarjanje s šivanjem, vezenjem, kvačkanjem, keranjem, so domiselno preizkusile na izdelkih vsakdanje rabe, od modnih dodatkov do praktičnih predmetov. Gre za nove oblike uporabe starih znanj na sodoben način,« je še povedala vodja operacije.

In še nekaj besed o keranju, ki je poseben način izdelave čipke, pri katerem se uporablja navadna šivanka in tanek sukanec.

»Gre za eno najstarejših zvrsti umetnostne obrti na območju Bosne in Hercegovine, ki ima po pomembnosti podoben status kot idrijska čipka, ohranila pa se je le še v mestih Gračanica in Banja Luka,« je povedala mentorica na delavnicah ročnih del Hasiba Sejdinović, ki kera že od otroških let.

Zaokroženo celoto projekta KulNit dopolnjujejo delavnice kulturnega menedžmenta, na katerih so se mladi usposobili za načrtovanje, pisanje in prijavljanje projektov na različne razpise. Svoje bogate izkušnje s področja projektnega vodenja so udeležencem delavnic posredovali izkušeni sodelavci Društva za razvoj človeških virov in socialnih programov Novus, partnerja v projektu. Z znanjem iz projektnega financiranja in projektnega dela imajo s projektom KulNit začete aktivnosti potencial, da se celovito povežejo in nadgradijo v dejavnost, ki bo omogočila uresničevanje pravega smisla tovrstnih projektov – učenje in ustvarjalnost skozi kulturno-ekološko delovanje za družbeno emancipacijo ranljivih skupin.

Stik z nami:
Bošnjaško mladinsko kulturno društvo
https://www.facebook.com/bmkdvelenje/
www.facebook.com/KulNitBmkd/
www.bmkd-velenje.si
Odgovorna oseba: Jasmina Imširović, vodja operacije KulNit
Kontakt: 040 477 074, bmkd.velenje@gmail.com